Mese vagy valóság?

Ismét útjára indult a Mikulásvonattá varázsolt Vál-völgyi Kisvasút!

 

Ünnepén, december 6-án újból megelevenedett Felcsúton csodatévő Szent Miklós alakja, ám rén-szarvasok repítette szán helyett ezúttal is a kisvasúttal érkezett meg a Mikulás a községbe, s az állomáson – helyét a kuckójában elfoglalva – segítőivel együtt várta a gyerekeket szerte a Vál völgyé-ből, sőt, még azon is túlról. Csodás fények díszítették a csaknem hetvenöt méteres szerelvényt, Felcsút megállóhelyen pedig, mint a mesékben, három napig, egészen december 8-áig tartó ünnepet ültek a mikulásozók, több mint háromezer utas, közöttük közel ezerötszáz gyermek.

Már az „expresszen” is minden a „nagyszakállúról” és a hozzá köthető legendákról szólt, így a „Rénszarvaskvíz” megfejtői kétségkívül minden titkot megtudhattak Rudolfról és gazdájáról. Felcsút vasútállomáson egy hatalmas sátor fogadta az utasokat, akik nem csupán a kandallója melegében, mesebeli karosszékében üldögélő Mikuláshoz merészkedhettek oda, hogy átadják neki ákombá-kom betűkkel írt leveleiket, és a fülébe súgják karácsonyi kéréseiket, de a sátor különböző pontjain formálódott kis műhelyekben a manókkal alkothattak ünnepi kézműves remekeket – őszi-téli termésekből készített képeket, egyedi karácsonyi üdvözlőlapokat, a karácsonyfát díszítő gömböket vagy épp mikulásbábokat.

Míg egy helyütt arcfestők kreativitásából kis Rudolffá alakulhattak a gyerekek, addig másutt ügyes kezű lányok fonták teli csillámokkal a hajukat. Megint másutt mézeskalácsot süthettek és díszíthettek a kis konyhaművészek – az édes kedvencből mintegy hatszáz darab fogyott. Újdonságként mesebeli fotósarokban örökíthették meg a szülők a csemetéiket, mi több, idén először matiné is várta a kicsiket – na és persze a nagyokat: a mesekedvelők a hetvenes-nyolcvanas évek klasszikusaiba pillanthattak bele, összesen huszonnégy órán át.

Eközben a vászon-ról életre kelt mesefigurák, Süsü, a sárkány és a TV Maci barangoltak a mikulásünnepre érkezők között. Pacsik, szelfik, ölelések – akadt dolguk a mesehősöknek. Odakint népi gyermekjátékok csábították a gyerekeket, s nap mint nap újabb és újabb gyermekzenekar – így a TÁ-TI-KA, a Pom-Pom vagy épp az Alma együttes – adott koncertet.

Az ünnepi kavalkádban természetesen egyetlen gyermek sem maradhatott csokimikulás nélkül – több ezer csokoládé és szaloncukor kelt el, s több mint ezer ajándék talált gazdára, online harmincöten nyertek értékes meglepetéseket, tombolán pedig közel hétszázötvenen tehettek szert különféle ajándékokra. Csodatévő Szent Miklós emléknapján a Vál-völgyi Kisvasúttal így örökítettük hát tovább a hajdani főpásztor legnagyobb csodáját – a jóságát.


 

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}