Tündértáncba pillanthatnak bele mindazok, akik a júniusi esték valamelyikén ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba – rövidesen megkezdődik a szentjánosbogarak rajzása.

A varázslatok éjszakája, Szent Iván-éj környékén páratlan természeti jelenség bomlik ki az Alcsúti Arborétum kanyargó sétányain. Az évszázados meséket őrző platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők és japánakácok között fognak táncba a nagy szentjánosbogarak, s a júniusi esték szakvezetéssel egybekötött bogárnéző sétái során akár testközelből csodálhatjuk meg különleges rítusukat, miközben számtalan érdekességet tudhatunk meg a mécsbogarak életéről.

Az arborétumi túrák során lassan ránk alkonyodik, s megtanulunk bízni a szemünkben – közvilágítás, zseblámba és az okostelefonunk fénye nélkül is. Mintegy másfél órára kiszakadhatunk a világunkból, s engedhetjük, hogy a kora nyári éjszaka fényei, a táncoló szentjánosbogarak és a pislákoló csillagok vezessenek bennünket. Ha nappal szemléljük a nagy szentjánosbogarat, nem látjuk feltűnőnek, ám amikor leszáll az este, rögvest a szemünkbe ötlik: világít a sötétben. Hogyan csinálja? S voltaképp miért? Mi történik valójában a szentjánosbogarak tánca közben? Miközben a szerelmes egymásra találásban ragyogó villancsókat követjük, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk.

Az Alcsúti Arborétum éppen 15 éve, 2007 óta szervez bogárnéző sétákat, népszerűsítve az állatvilág kevéssé kedvelt, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet betöltő osztályát, a rovarokat. Júniusban mintegy két héten át várják a bogárkedvelőket, akik egy-másfél órás szakvezetés mellett akár egyéni látogatóként – előzetes regisztráció nélkül is – szemlélhetik az úgynevezett biolumineszcencia természeti jelenségét. Minden nap 20.30-kor, 20.45-kor és 21.00-kor indulnak bogárfelfedező csoportok, egyénileg pedig 21 óráig térhetünk be az arborétumba, mely 23 óráig tart nyitva. A jegyek 10 és 21 óra között válthatók meg. Felnőttek 2600 forintos jegyáron, diákok és nyugdíjasok 1500 forintos jegyáron, 3 év alatti gyermekek pedig ingyenesen barangolhatnak a párjukat kereső bogarak között.

Ebben az időszakban a Vál-völgyi Kisvasút módosított menetrenddel, a rajzáshoz, illetve a szakvezetéshez igazított járatokkal várja utasait, akik így akár a Puskás Akadémia megállóhelytől is megközelíthetik az Alcsúti Arborétumot, s a bogárnézés mellett különleges éjszakai vonatozásban lehet részük. A Pancho Aréna környékén és Felcsút vasútállomáson is díjmentes parkolást biztosítunk. A menetrendet a www.valvolgyikisvasut.hu oldalon böngészhetik.

Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, az arborétumi látogatás előtt érdemes az Alcsúti Arborétum honlapján (https://alcsuti-arboretum.hu/) vagy Facebook-oldalán (www.facebook.com/arboretumalcsut/) tájékozódni. De hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óra között akár a +36-22/353-219-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen is érdeklődhetnek az aktuális bogárhelyzetről.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}