Míg például Costa Ricában krokodilra vadásznak húsvétkor, addig idehaza tojásra – a legkedveltebb ünnepi szokással várja a családokat a Vál-völgyi Kisvasút.

Március 30-án és 31-én ismét a kisvonattal mehetünk elébe az év egyik legszebb ünnepének: az elmúlt évekhez hasonlóan idén is húsvétváró programokkal hívogatja a családokat a Vál-völgyi Kisvasút. Nagyszombaton és húsvétvasárnap több száz ifjú tojásvadász lepi majd el Felcsút vasútállomást, amely a „hímesek” fő rejtekéül szolgál. Ám nem csupán a pályaudvaron, de a vonaton is színes tojásmatricákra bukkanhatnak a szemfülesebbek, akik, ha négy különböző vignettát gyűjtenek a regisztrációs sátorban kapott kis füzetükbe, különleges meglepetésre válthatják be gyűjteményüket.

A nagy tojásvadászat közepette a Mozdony utcai sátorban akár meg is pihenhetnek a kalandorok, miközben nyuszit és bárányt simogathatnak, tojást festhetnek, feldíszíthetik a tojásfát, kézműveskedhetnek, locsolkodhatnak, húsvéti kalácsot süthetnek, tojásfát díszíthetnek, kör- és hajóhintázhatnak, népi gyermek- és fajátékokkal játszhatnak, a légvárban ugrálhatnak, vagy az arcfestők kreativitásából akár maguk is „kisnyulakká” változhatnak, mi több, a lufihajtogató óriás húsvéti nyúllal is találkozhatnak. Túl azon, hogy több ezer csokoládé vár az édesszájúakra, a tojásvadászok a húsvéti kvíz helyes megfejtésével is matricát zsebelhetnek be, a legszerencsésebbek pedig a tombolával akár wellnesshétvégét is nyerhetnek.

A Vál-völgyi Kisvasút 10 és 18 óra között folyamatosan közlekedik a program során, a menetrend megtekinthető a Vál-völgyi Kisvasút weboldalán (https://valvolgyikisvasut.hu/Husveti-tojaskereso), ahol minden aktuális információ megtalálható. A programra előzetes regisztráció nem szükséges, a felnőttjegy 2500 (Vál-völgyi lakosok esetén 2200), a diák- és nyugdíjasjegy 2000, a gyermekjegy 1500 forintba kerül (két év alatt ingyenes), a családi jegy két felnőtt és két gyermek esetén 7000 forint, két felnőtt és három gyermek esetén 8000 forint. A https://valvolgyikisvasut.hu/tojaskereso/jegyvasarlas felületen immár online is megválthatod a belépődet. Az ár a vonatozást és a programon való részvételt is magában foglalja. Ha további kérdésed volna, a 06-22/881-827-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen érdeklődhetsz.

És hogy miért is vadászunk tojásra húsvétkor? A hagyomány Németországból ered. A tojást már régóta az élet, az újjászületés szimbólumának tekintik, ám Krisztus feltámadásának jeleként is bekerült a keresztény kultúrkörbe. A tojáshéj az üres sírt jelképezi, amelyet az evangélium tanúsága szerint asszonyok fedeztek fel. A históriák szerint ennek állított emléket a XVI. század végén Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja, aki megszervezte a világ első tojásvadászatát a gyülekezete számára. Ennek során a férfiak által elrejtett tojásokat a nők és a gyermekek keresték meg. A hagyományba idővel bekerült a nyúl figurája is, amely a termékenységet szimbolizálja. A német szokást hamarosan más nemzetek is átvették. A valódi hímes tojások helyét idővel átvették a csokitojások. De például Franciaországban nem a húsvéti nyúl rejti el a tojásokat, hanem a repülő harangok hozzák őket, Costa Ricában pedig nem tojásra vadásznak az emberek, hanem krokodilra. Az „ortegai gyíkemberek” nevű csoport a folyóba gázol, hogy elejtsék a hüllőt, amelyet „díszvendégként” visznek a városba, hogy az ünnep végeztével szabadon engedjék a vadonban.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}