Alkonyatkor apró fénylő pontok tűnnek fel a fák között, táncot jár a kora nyári erdő – azok, akik a júniusi esték valamelyikén ellátogatnak az Alcsúti Arborétumba, testközelből csodálhatják meg a szentjánosbogarak rajzását.

Az Alcsúti Arborétumban több mint tizenöt éve szerveznek a szentjánosbogarak rajzása idején szakvezetéssel egybekötött bogárnéző sétákat, hogy a természetjárók többet tudjanak meg a mécsbogarak különleges rítusáról, népszerűsítve az állatvilág kevéssé kedvelt, ugyanakkor rendkívül fontos szerepet betöltő osztályát, a rovarokét. Szent Iván-éj táján, június második felében bomlik ki a páratlan természeti jelenség József nádor egykori kertjében. A sokat megélt platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők között fognak táncba a nagy szentjánosbogarak – a szürkületkor egyszerre felragyogó különös, picinyke lények sokasága feledhetetlen látványt nyújt. A séták során közvilágítás, zseblámpa és az okostelefonunk fénye nélkül, csupán a saját szemünkben bízva haladunk a kanyargó sétányokon, s mintegy másfél órára kiszakadva a világból engedjük, hogy a kora nyári éjszaka természetes fényei, a cikázó bogarak és a pislákoló csillagok szegődjenek útitársunkul. Hogyan lehetséges, hogy a szentjánosbogár világít a sötétben? Mi történik az „éjjeltündöklő” különleges tánca során? – miközben a szerelmes villancsókat követjük, többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a sétákat vezető bogármesterektől.

Az Alcsúti Arborétum júniusban mintegy két héten át várja a bogárkedvelőket, akik az egy-másfél órás szakvezetés mellett akár egyéni látogatóként is szemlélhetik az úgynevezett biolumineszcencia természeti jelenségét. Minden nap 20.30-kor, 20.45-kor és 21.00-kor indulnak bogárfelfedező csoportok, egyénileg pedig 21 óráig térhetünk be az arborétumba, mely 22.30-ig tart nyitva. A jegyek 10 és 21 óra között válthatók meg. Felnőttek 3000 forintos jegyáron, diákok és nyugdíjasok 2000 forintos jegyáron, 3 év alatti gyermekek pedig ingyenesen barangolhatnak a párjukat kereső bogarak között. Előzetes bejelentkezés nem szükséges, csupán abban az esetben, ha a csoport lélekszáma meghaladja a tizenöt egyént. Ebben az időszakban a Vál-völgyi Kisvasút módosított menetrenddel, a rajzáshoz, illetve a szakvezetéshez igazított járatokkal várja utasait, akik így akár a Puskás Akadémia megállóhelytől is megközelíthetik az Alcsúti Arborétumot, s a bogárnézés mellett különleges éjszakai vonatozásban lehet részük. A Pancho Aréna környékén és Felcsút vasútállomáson is díjmentes parkolást biztosítunk. A menetrendet a www.valvolgyikisvasut.hu oldalon böngészhetik.

Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, az arborétumi látogatás előtt érdemes az Alcsúti Arborétum honlapján (https://www.alcsuti-arboretum.hu) vagy Facebook-oldalán (www.facebook.com/arboretumalcsut) tájékozódni. De hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óra között akár a +36-22/353-219-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen is érdeklődhetnek az aktuális bogárhelyzetről.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}