Hóvirágünnep az arborétumban

Hóvirágünnep az arborétumban

Dacolva a faggyal és a sötéttel ismét kibújt az avar alól a hóvirág, így február 14-én kezdetét veszi a hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban.

„Megállt a hóvirág előtt. Lehajolt, nézte. Mitől ilyen a hóvirág? Mitől ilyen fehér? Mitől zöld a zöldje? Mitől búvik elő a föld alól? Ezt a Jóisten csinálja? Valaki kell csinálja mindezt, az biztos. Mert magától miképpen nőhetne ki virág a földből?” – Wass Albert gondolataival hívjuk látogatóinkat az Alcsúti Arborétum idei hóvirágünnepére.

Négy-öt héten át ezúttal is megcsodálható a hazánkban egyedülálló, több mint két és fél hektáron elterülő mediterrán hóvirágmező az Alcsúti Arborétumban, ahol az amarilliszfélék családjába tartozó virágból egy igazi gyűjtemény, a 2005-ben védetté nyilvánított és öt évvel ezelőtt az év vadvirágává választott növény hét fajának huszonnégy fajtája található meg, így a nálunk őshonos kikeleti hóvirág, a levantei hóvirág vagy épp a krími hóvirág is. Még a lombfakadás előtt virágzik a hóvirág (Galanthus nivalis), amikor elég fény jut a talajba, s a tartós fagynak vége. A hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra.

Az alcsúti hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítették a József nádor által megálmodott, mintegy negyvenhektáros Alcsúti Arborétumba, amely 10 és 17 óra között a hét minden napján várja a hóvirágünnepre érkezőket, akik az arborétum honlapján (http://www.alcsuti-arboretum.hu/), valamint a hóvirágünnep Facebook-oldalán (www.facebook.com/arboretumalcsut/) tájékozódhatnak a virágzással kapcsolatos aktualitásokról.

A teljes árú belépőjegy 1700 forintba, a kedvezményes pedig 1200 forintba kerül. Csoportok, legalább tíz fő esetén teljes áron 1400 forintért, kedvezményesen 1000 forintért válthatják meg belépőjüket. (Kedvezményre a 18 év alatti gyermekek, a nyugdíjasok, a pedagógusok, a két- vagy többgyermekes családok, illetve óvodai és iskolai csoportok esetén a kísérő felnőttek jogosultak.) Százforintos regisztrációs jegyet alcsútdobozi lakosok, fogyatékossággal élők, három éven aluliak, MABOSZ-tagok, a kutatóház vendégei, a csoportot kísérő pedagógusok, valamint a hazai nemzeti parkok igazgatóságának munkatársai és közeli hozzátartozói igényelhetnek.

Ha a hóvirágünneppel kapcsolatban bármilyen kérdésük volna, vagy esetleg szakvezetést szeretnének igényelni, nyitvatartási időben a +36 22 353 219-es telefonszámon érdeklődhetnek. A szakvezetés legfeljebb 30 fős csoport esetén 37 ezer forint, 30 főt meghaladó csoport esetén pedig egyénenként 1250 forint. A hóvirágünnepre a Pancho Arénától akár a Vál-völgyi Kisvasúttal is érkezhetnek, amely a virágzás ideje alatt menetrend szerint közlekedik.

Minthogy a hóvirágokkal nagyjából egy időben nyílnak a sárga téltemetők, a krókuszok, s rövidesen várható a szártalan kankalin és a májvirág megjelenése is, valóságos virágkarnevál fogadja az arborétumban barangolókat – ezek a kicsiny virágok ugyanis mit sem törődnek a járvánnyal, csak teszik a dolgukat, s valóban hiszik, hogy – nem is olyan sokára – eljön a tavasz.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}