Irány a Szentjánosbogár-rajzás a Vál-völgyi Kisvasúttal

„Éjjeltündöklők” – szentjánosbogár-rajzás az arborétumban


Szürkületkor ezernyi apró fénylő pontocska tűnik fel a fák között, valóságos mesevilággá változik az alkonyati erdő – belefognak táncukba a szentjánosbogarak. A júniusi estéken az Alcsúti Arborétumban évek óta szerveznek szakvezetéssel egybekötött szentjánosbogár-néző sétákat a rajzás idején, hogy a bogárkedvelők többet tudjanak meg az „éjjeltündöklő” bogaracska különleges rítusáról.

Páratlan természeti jelenség szemtanúi lehetünk júniusban az Alcsúti Arborétum kanyargó sétányain. A platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők és japánakácok között kezdik meg rajzásukat a nagy szentjánosbogarak, s mi testközelből csodálhatjuk meg tündértáncukat. A vezetett túrák során lassan ránk alkonyodik, s mi megtanulunk bízni a szemünkben – közvilágítás, zseblámpa és az okostelefonunk nélkül is. S miközben a hím és a nőstény egymásra találását jelző fényt követjük, egyre többet és többet tudhatunk meg a 2015-ben, a fény évében az esztendő rovarának megválasztott nagy szentjánosbogárról – külalakjáról, elterjedéséről, élőhelyéről, aktivitásáról, táplálkozásáról, szaporodásáról, na és persze különleges fénykibocsátásáról vagy éppen kultúrtörténeti vonatkozásairól, többek között arról, hogy mégis mi a köze Szent Jánoshoz.


Az Alcsúti Arborétum 2007 óta szervez bogárnézősétákat – ezek egyikébe kapcsolódhatunk be. Júniusban mintegy két héten át várják a bogárkedvelőket, akik egy-másfél órás szakvezetés során vagy akár egyéni látogatóként – előzetes regisztráció nélkül – szemlélhetik az úgynevezett biolumineszcencia természeti csodáját. Nap mint nap 20.15-kor, 20.30-kor és 20.45-kor indulnak bogárfelfedező csoportok, egyénileg pedig 21 óráig térhetünk be az arborétumba, mely 23 óráig tart nyitva. A jegyek 10 és 21 óra között válthatók meg. Felnőttek 2400 forintos jegyáron, diákok és nyugdíjasok pedig 1300 forintos jegyáron barangolhatnak a táncoló bogarak között. Ebben az időszakban a Vál-völgyi Kisvasút módosított menetrenddel, a rajzáshoz, illetve a szakvezetéshez igazított járatokkal várja az utasait.

A menetrendet a www.valvolgyikisvasut.hu oldalon böngészhetik. Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, az arborétumi látogatás előtt érdemes az arborétum honlapján (http://www.alcsuti-arboretum.hu/) vagy Facebook-oldalán (www.facebook.com/arboretumalcsut/) tájékozódni. De hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között akár a +36 22 353 219-es telefonszámon is érdeklődhetnek az aktuális bogárhelyzetről.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}