Táncoló mécsbogarak az Alcsúti Arborétumban

A júniusi esték világához hozzátartozik a szentjánosbogarak tánca, az éjjeltündöklők aprócska zöld lámpásként cikáznak a fák között, keresik azt az „egyet”, beragyogva az alkonyati erdőt. Az Alcsúti Arborétum bogárnéző sétáin testközelből pillanthatunk bele a kis mécsek különös rítusába.

Rövidesen kezdetét veszi a szentjánosbogár-rajzás, s az Alcsúti Arborétum sétányait járva mi magunk is a páratlan természeti jelenség szemtanúi lehetünk. Ahogy alkonyodik, az évszázados platánok, török mogyorók, vasfák, vérbükkök, jegenyefenyők, japánakácok között ezernyi fénylő pontocska tűnik majd fel, ők lesznek útjelzőink, s mi lassanként megtanulunk bízni a szemünkben – közvilágítás, zseblámpa és okostelefonunk fénye nélkül. Miközben a hím és a nőstény egymásra találását jelző fényt követjük, egyre többet tudhatunk meg a mintegy kétezer faj közül hazánkban előforduló nagy szentjánosbogárról: elnevezésről, külalakjáról, elterjedéséről, élőhelyéről, aktivitásáról, táplálkozásáról, szaporodásáról vagy épp különleges fénykibocsátásáról.

A rajzás idején az Alcsúti Arborétum szakavatott bogármesterek vezetésével közel tizenöt éve szervez szentjánosbogár-néző sétákat, az egyedülálló ökoturisztikai program évről évre több ezer látogatót vonz. Júniusban mintegy két héten át várják a bogárkedvelőket, akik a közel másfél órás vezetett túra során vagy akár egyéni látogatóként – előzetes regisztráció, valamint védettségi igazolvány nélkül – szemlélhetik az úgynevezett biolumineszcencia természeti csodáját. A hét minden napján 20.15-kor, 20.30-kor és 20.45-kor indulnak bogárfelfedező csoportok, egyénileg pedig 21 óráig térhetnek be az arborétumba, amely 23 óráig tart nyitva. Jegyüket 10 és 21 óra között válthatják meg. Felnőttek 2400 forintos jegyáron, diákok és nyugdíjasok 1350 forintos jegyáron, a három év alatti gyermekek pedig díjmentesen barangolhatnak a táncoló mécsbogarak között.

Ebben az időszakban a Vál-völgyi Kisvasút módosított menetrenddel, a rajzáshoz, illetve a szakvezetéshez igazított járatokkal várja az utasait, így az arborétumot Felcsútról, a Puskás Akadémia megállóhelytől akár hazánk egyik legszebb keskeny nyomközű vasútjával is megközelíthetik. A menetrendet a www.valvolgyikisvasut.hu oldalon böngészhetik. Minthogy a program bogár- és időjárásfüggő, a látogatás előtt érdemes az arborétum honlapján (http://www.alcsuti-arboretum.hu/) vagy Facebook-oldalán (www.facebook.com/arboretumalcsut/) tájékozódni. Hétfőtől vasárnapig 10 és 17 óra között akár a +36 22/353-219-es telefonszámon és az [email protected] e-mail címen is érdeklődhetnek az aktuális bogárhelyzetről.

További cikkek

Kapcsolat

Vál-völgyi Kisvasút

Cím: 8086 Felcsút, Mozdony utca 1.

Telefonszám: +36 22 881 827

E-mail: [email protected]

Webcím: http://www.valvolgyikisvasut.hu

Facebook: https://www.facebook.com/ValvolgyiKisvasut

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!

* Írja be szöveggel a két szám összegét!
Útvonal
}